2009-05-26

Leva på sparpengar

Funderade lite på det här om man skulle bli arbetslös och hur länge man skulle klara sig på sina sparade pengar utan att man hade nån form av inkomst. Det är lite intressant att fundera på. Hur länge skulle du klara dig utan jobb om du bara fick leva på dina pengar som du hade på banken eller i madrassen?

Jag kom fram till att jag skulle klara mig runt 7 år, om jag bor där jag bor nu och lever under samma förhållanden. 

Hur länge håller ni er flytande?

2009-05-25

Redovisning Maj

Mitt sparande såhär långt:

Januari: +8.182:-
Februari: +6.405:-
Mars: +4.915:-
April: +21.710:- (Varav +14.577:- i skatteåterbäring & +2.500:- i fonder)
Maj: +5.000:-

Totalt sparat under året +43.712:- av 50.000:-kronor.

Extra cash

Va lite kul när jag fick mitt lönebesked idag. Hade nämligen fått ca +2.000:- mer än vad jag skulle haft. Så det var ju hur trevligt som helst. Är dock vanligt att dom gör mycket fel på lönerna på min arbetsplats.  
Tror jag kommer stoppa undan en +5.000:-sparkontot denna månad. Ska ta tag i detta lite senare idag eller ikväll. Nu ska jag sova efter en lång natt.

2009-05-23

Panta mera!

Har dom senaste dagarna gått igenom mina mindre förråd av pantflaskor här hemma. Man drar med sig mer än vad man tror hem. Men nu är det dags att få ut panten och återvinna den och ta tillbaks pengarna.  Har blivit en del dom senaste gångerna jag varit iväg. Fick ihop +92:50:- senaste veckan.
Sen har jag två påsar kvar på ca +30:- som jag ska ta imorrn. Har faktiskt sparat alla burkar jag druckit senaste året i två påsar, och jag vet ju att många knöglar ihop dom och kastar. Det har jag sett till att undvika. Miljötänkande är också en viktig sak att ha koll på i dagens läge.

2009-05-20

Lön och ledighet

Får lön efter min ledighet som börjar idag. Hela fyra sköna dagar att bara koppla av och tänka på allt annat än jobb. Vet inte exakt hur mycket det blir till sparande förrns på måndag dock. Ser ut att bli runt en +500:- kvar på kontot sen förra lönen med, vilket är överraskande. Trodde jag skulle bränt allt tills dess. Men jag har väl lyckats snåla mer än jag hade tänkt mig. Gamla vanor sitter ju i och är svåra att bryta. Men det är ju bara en bra egenskap i mitt tycke. 

En sak som jag måste berätta det är att dom senaste månaderna har jag dragit ner på att köpa läsk. Köper max en till två i månaden nu. Har nämligen börjat dricka mycket saft som man kan spä ut i oändliga mängder känns det som. Det är billigt och man kan köpa hur många smaker som helst. Sparar mycket pengar på det. Ca +12:- per inköp och jag gör väl en tjugo i månaden. Så sparar ca +240:- i månaden på att ha lagt om mina dryckesvanor.

*Ni som undrar vilken typ av saft jag köper så är det BOB Lättdryck 2 dl som man kan spä ut upp till två liter per förpackning.

2009-05-16

Framgångssagor

Fick hem boken jag vann i veckan, har tittat igenom den lite smått och den är faktiskt intressant att läsa då man får höra en himla massa framgångssagor i miniatyr format. Ska fortsätta att kolla igenom den lite då och då. Finns många som har lyckats med sitt entreprenörskap.

Har även sett att det finns en hel ekonomidjungel med ett stort utbud av liknande böcker.
Det är många som har en del att säga rörande ekonomi i dagens samhälle vare sig det gäller böcker, bloggar eller allmänt prat.

Tyckte också boken var väldigt lättläst då den är uppdelad i mindre textstycken, som gör att man inte tröttnar lika snabbt. Ska fortsätta plöja igenom dom 201 sidorna framöver.

2009-05-13

Vann en tävling

Idag har jag vunnit en tävling på Jakobs blogg ( Hurjagblevrik ) och kommer att tilldelas en bok som pris. Jag skrev en text om vad sparandet betytt för mig sen jag började och lite tankar kring detta. Texten finns publicerad på jakobs blogg. Bara hoppa in där via länken ovan för den som vill läsa.

Ska faktiskt bli kul att få hem boken senare. Ska bli intressant att läsa igenom den.

Boken heter "Beautiful Business"

2009-05-11

Vettiga inköp

Idag har jag beställt en ny mobiltelefon. Den gick på 1399:- och då var den prissänkt med ca 700:- kronor. Tyckte jag gjorde ett kap då jag väntat väldigt länge med att köpa en. Så det blir 1399:- mindre på sparkontot nästa lön. Men ibland måste man ju ha en del nödvändiga saker.

Får se hur mycket jag kan sätta av nästa lön som kommer. Men det blir minst 3500:- till sparkontot. Rätt lite om man jämför med mina tidigare månader. Men som sagt det kan inte alltid vara på max. Men så länge det går plus några tusen är det framsteg.

2009-05-07

Mina fonder

Ja, det har varit en extrem uppgång och nergång på fonderna. Förra veckan låg dom på - 49,00:- och i dag när jag tog en titt så låg dom på + 159,25:-. Så det verkar lite svajigt med andra ord. 

Vill dock investera mer i fonderna. Ska avvakta och försöka invänta nåt bättre tillfälle framöver och kanske försöka dubbla allt som jag satte in tidigare.

2009-05-05

Ny undersökning

Det är dags för en ny undersökning och den här tycker jag ska bli intressant. Den speglar nämligen mitt senaste inlägg om snålpengar. Så titta in högermarginalen här högst upp på bloggen.

Senaste undersökningen blev enligt följande:


2009-05-04

Snålpengar

En sak som många nog gör i smyg på jobb och arbetsplatser det är ju att "låna hem saker på obestämnd tid" kan också benämnas som småstölder. Det tror jag är jättevanligt, och visst kan man tjäna pengar på det. Men det är ju inte lagligt. Men det är nog många som tar hem nån toarulle eller ett sockerpaket eller liknande från jobbet. 

Om man snålsparar på högsta nivå så är det kanon om man kan få undan 15:- och slippa köpa ett sockerpaket till exempel. Håller man på sådär varje vecka så blir det ju nån femhundring om året.

Hur ser ni på det?