2009-12-28

Översikt 2009

Dags att sammanfatta året som gått lite mer.

Hade som mål att få in +50.000:- under hela året och stannade på +89.708:-
Långt över mina förväntningar kan jag säga. +39.708:- extra är ju inte helt fel.

Försökte väl ha ett snitt på ca +5.000:- i månaden när jag sparade. Men jag lyckades snåla in som bara den på framför allt mat och liknande utgifter mycket. Där finns det mycket att hämta in om man anstränger sig med att laga snålmat och göra stora portioner som man äter av flera gånger under veckorna. En del som har bidragit till mina sänkta mat och framför allt dryckeskostnader är att läsk inte inhandlas så ofta längre utan köper saft och diverse juice som man kan spä ut rätt mycket utan dålig smak. Men nån kolsyrad läsk vart det lite då och då trots det.

Jag kommer inte höja ribban under 2010 utan kör på som jag gjorde under det här året även nästa år. Varför sabotera ett fungerande koncept?

Nu ska jag njuta av min julsemester! Vi ses nästa år!

Gott Nytt År på er!



2009-12-25

Statuslista från DI

Läste just lite på DI:s hemsida och fick se denna Statuslista. Jag själv har aldrig brytt mig om status i hela mitt liv. Men tänkte jag skulle visa upp den här och höra vad folk säger om den.
Nån punkt här och där passade i alla fall in på mig. Finns mer av listan på DI för den som är intresserad.








2009-12-22

Sparande December

Såg redan idag hur mycket lön jag får och jag sätter av +6.236:- för denna sista månad för året. Det vart över förväntan för trodde inte det skulle bli mer än drygt fem tusen, så det bådar gott inför Nyårsmålet.

Har uppdaterat alla siffror i högermarginalen. Årssparandet är på sin topp just nu och kommer nollställas den 1:a Januari.

Måste säga att det har gått över förväntan då jag hade som mål att få ihop +50.000:- detta år. Det målet sprack rätt tidigt under året då jag hade tur med bankränta och skatteåterbäring. Nyårsmålet kommer jag nå upp till när bankräntan betalas ut i början av Januari.

2009-12-20

Nyårsmål!

Funderade lite under helgen på när mitt nästa mål skulle slå in. Jag kom fram till att 25:e juni 2010 är jag där bombsäkert. Känns skönt att ha ett mål som är säkert att sträva emot nästa år.

Nu i början av Januari så ska jag försöka nå 470.000:- jämt som minst när det blir nytt år. Det kommer krävas att jag verkligen får prioritera en del och inte kastar bort pengar. Så det kommer bli mitt nyårsmål.

Får passa på att önska alla som läser en God Jul & Ett Gott Nytt År!

2009-12-15

Inför nyårsafton (16 dagar kvar)

Det är ju inte bara en högtid denna månad, det är ju faktiskt två om man räknar nyårsafton som en sådan. Ännu en dag med mat och festligheter som ska handlas för många. Själv blir det ingen dyr historia utan det kommer satsas på att ha det trevligt istället för att bränna en massa pengar på skumpa, fyrverkerier och festmåltider av stora slag.

Många kommer med två kassar från systembolaget dagarna innan samt en påse med fyrverkerier och dyr fin mat. Det gräver hål i plånboken och gör att många får leva fattigt i Januari. Där kan man tänka om i alla fall om man vill ha kvar pengar.

När det handlar om fyrverkerier så har jag inte köpt några på många år, slutade när jag var 19 år faktiskt, tyckte det vart för himla dyrt att sätta eld på pengarna. Men man kan ju ordna fin mat ifall man vill ha nån middag under kvällen för rimliga pengar förstås. Det går ju om man letar lite.
När det gäller alkohol så dricker varken jag eller min flickvän så det är inget som vi sitter och saknar precis. Tycker det räcker med att köpa nån god cider till exempel som inte kostar mer än några kronor i rätt affär.

Det går faktiskt att ordna en mysig kväll med god mat och god dricka för långt under hundralappen, fast det är nyårsafton.

2009-12-10

Ovanligt billiga julklappar

Jag gjorde ju en undersökning om att jag ville veta hur mycket ni läsare lägger på julklappar vanligtvis, och det är ändå en hel del som väljer att spendera en del tycker jag. Jag trodde det första alternativet skulle vinna jag med tanke på vilka som brukar hoppa in på bloggen. Men ack så fel jag hade!

Själv har jag än så länge anpassat mig till det första alternativet. Har ordnat bra julklappar måste jag säga. Gjort bra kap i butikerna. Det är ju ändå tanken som räknas.

Jag ska faktiskt berätta om en liten rolig upplevelse som jag har varit med om på julafton en gång när jag var ca 14-15 år gammal. Det här är en sak för dom som verkligen vill komma billigt undan på julafton bör lyssna till.
Jag och min mor hade köpt fina presenter lika så dom övriga som var på plats på julafton. När utdelningarna skulle börja så var det min morbrors flickvän som han just hade träffat som gick ut i köket när vi hade delat ut våra julklappar. För då kom hon nämligen ut med sina julklappar som hade röda band runt sig. Hon hade nämligen bakat olika limpor åt alla. Det hade jag aldrig varit med om tidigare! Jag vart helt paff och tänkte faktiskt då att, vilken snåljåpp hon var då! Jag tror nog alla tänkte så i vardagsrummet där. Men billigt blev det nog!

2009-12-08

Fin möjlighet

I början av nästa år så kan det komma en chans för mig att få jobba lite extra genom ett extrajobb. Det kommer i så fall bli på deltid och jag kommer inte ha nån jättehög lön. Men runt 5.000:- extra borde det nog ge som minst per månad. Det i så fall skulle göra väldigt mycket för mig och mitt sparande. Då skulle mitt sparande bli minst femsiffrigt varje månad. Så jag väntar med spänning för att se om det blir möjligt nästa år.

Jag kommer då ha ca 8-9 timmars jobb totalt per dag och kommer jobba ca 45 timmar i veckan. Extrajobbet kommer vara rätt slappt om jag nu får tillgång till det. Jag kommer berätta mer om det blir aktuellt. Men det blir inget helgjobb för min del utan jag håller mig endast till vardagarna. Vill ha ett liv med en del ledighet med annars mår jag inte bra i längden. Har ju prövat på att ha 50-60 timmars veckor för några år sedan och det är inget som jag strävar efter igen.

2009-12-02

Ny inriktning på sparmål

Har funderat lite över sparmålet för 2010. Det kanske vore nåt om jag bara koncentrerade mig på att passera mitt nästa mål som är 500.000:- istället för att ha ett årsmål. Jag tror jag kommer göra så istället nästa år. Jag ska fokusera på att riva den muren som jag ännu inte nåt fram till. Men det är bara en tidsfråga!

I början av året blir det dåligt med sparande pga att jag kommer ha varit ledig mycket. Har ledigt utan att få betalt dessvärre. Men ska göra mitt bästa för att komma närmare mitt mål ändå. Så det är -37.150:- kvar att spara. Dags att beta av det...