2013-09-22

Gratis är den bästa kryddan!

Gratis är gott heter det ju oftast, och i mitt fall så har det blivit över tio kilo gratis äpplen i veckan som varit och mer blir det imorgon. Vi har så många fina äppelträd som står på allmän plats här i Stockholm där jag bor och det utnyttjar jag varje år. (Har skrivit om det tidigare nån gång men minns inte när det var.)

Jag ser ofta så många villaägare som har helt otroligt fina äppelträd och så ligger allt på marken och ruttnar när hösten kommer, jag fattar inte varför man inte tar rätt på det för? Jag blir alltid avis när jag tittar in på vissa tomter. (Har du äpplen på tomten och vill bli av med några kilo hör av dig!)

Ska väl försöka utnyttja det jag plockat på bästa sätt, började plocka till min flickvän pga att hon är allergisk mot äpplen som finns i butikerna oftast (en del ekologiska har funkat dock). Många är ju besprutade osv.
Kanske borde göra lite god äppelpaj till nästa helg? Ja jag har inte funderat ut exakt vad jag ska göra än, men nåt gott blir det.

Brukar ni plocka äpplen osv?

3 kommentarer:

 1. I år har jag plockat flera kilo lingon, blåbär, hallon och hjortron. Och tyvärr bara ett kilo jordgubbar. Jag tvättar allt och fryser in. Perfekt på gröten, filen eller när jag bakar. Äpplen är underbara. Mamma hjälper mig att göra egen äpplemos. Jag har även bakat och fryst in. Ibland jobbar jag extra på ett äldreboende. De gamla älskar äpplen. Tar med dit och skär i mindre bitar eller så bakar vi med dom!! Perfekt. Jag är också allergisk mot äpplen, men vissa går bra ändå. Och i bakat form går det alltid.

  SvaraRadera
 2. Skördade potatis, rödbetor och morötter m.m. igår. Jag antar att det var den brända hästgödseln från min sambos hästar som gjorde det men jag har nog aldrig sett så gigantiska morötter.

  Lite gott från trädgårdslandet blandat med buljong och nötfärs (från tjur som gått utanför hemmet) tillsammans med lite kryddor och nu har vi soppa till en hel vecka =)

  Gjorde även vinbärssaft i somras, extremt gott, så gott att jag planterade 4 vinbärsbuskar till i veckan (hade tre sedan tidigare). Äppelträden har vi bara haft ett år och vi var tvungna att flytta på alla tre för sommarens projekt och tyvärr har vi inte fått några äpplen än.

  Blir mer och mer för varje år =)

  SvaraRadera
 3. Minna: Låter kanon! Borde ge mig ut i skogen och plocka jag med. Snällt av dig att bjuda dom äldre sådär! Det uppskattas nog mycket av dom.

  A.S.F: Vinbärssaften måste ju ha varit kanongod, är en favorit hos mig. Hoppas äppelträden blir stora och fina framöver :)

  SvaraRadera