2010-07-20

Hur mycket sparande har du idag?

Tänkte ta febern på alla läsare och kolla exakt vad ni har i madrassen. Nu menar jag dock i Cash och inte pengar som är bundna i lägenheter eller hus och liknande.

Är nyfiken då många inom media alltid säger att vi är så himla fattiga. Jag vet självklart att media inte är att lita på men jag ville kolla själv. Ni vet redan vad jag har det är bara titta i högermarginalen. So here we go..

20 kommentarer:

 1. Jag har inte så värst mkt spararande, i runda slängar 85k. Har först det senaste året börjat spara på riktigt pga att jag har fått en liten dotter. Siktar på att komma över 100k innan året är slut iaf =)Impad av dig som kan lägga undan så mycket! Dock vill jag slänga iväg en fråga till dig... har du sambo eller flickvän? Isf, blir inte hon trött på dig när du snålar? mvh danne

  SvaraRadera
 2. Ligger på ca 800k. Senaste månadsrapporten:
  http://vanebildande.blogspot.com/2010/07/manadsrapport.html

  SvaraRadera
 3. Danne: Tack för det! Men 85K är en bra start. Det tickar på snabbare än man tror med tiden.

  Angående din fråga så, ja jag har en underbar flickvän sen många år tillbaks och hon blir inte alls trött på mitt sparande, det är tvärtom på den punkten.Hon tycker det är bra att jag är sparsam och inte bränner pengar på massa onödigt. Hon är själv väldigt duktig på att spara.

  TMP: Kanonbra! Ska kolla!

  SvaraRadera
 4. Läser gärna din blogg, den är bra! En del läsare tycker att du borde investera i aktier och dyl. Klokt att hålla sig från det om man inte har mycket goda kunskaper! Har hört en intervju med författaren Liza Marklund, för ett par år sedan. hon fick frågan vad hon investerade i. Hennes svar var: Inget, låter pengarna ligga på kontot bara, jag gillar att se mina kontoutdrag. Kanske lite orginellt, men ALLA vill/behöver inte investera. Det är som sagt helt ok att se ett antal 100 000 i cash på kontot. fast för Liza är det miljoner ifs, fast tänket är detsamma. Så håll fast vid din egen strategi om det funkar för dig. Lotta

  SvaraRadera
 5. Jag vet inte exakt men skulle säga runt 90k i aktier och ca 10k på ett konto för oväntade utgifter.

  Vi började för ca 3 år sedan och om vi inte fått barn 2008 skulle det antagligen varit med och om vi inte åter igen skulle få barn så skulle det antagligen varit mer, men vi har sagt att vi har som mål att spara minst 10% av vår inkomst varje månad för då blir det alltid något. Kan vi spara mer är det bra, men det är inte alltid det går :)

  SvaraRadera
 6. Drygt 200k om man inte räknar med varken bilar eller värdepappaper. är 19.

  SvaraRadera
 7. Lotta: Tack för dom orden! Ja man skall köra sitt eget race absolut. Intressant kommentar. Sparar du själv?

  Fru S: Ja det är klurigare när barn finns med i bilden, det förstår jag. Inte lika lätt att samla på sig stora summor då. Men 10% är bra och det blir mycket med tiden.

  Anonym: Det är bra tycker jag. Jag hade en fjärdedel av det när jag var i din ålder.

  SvaraRadera
 8. Bostadsrätt värd 1,7 Mkr.
  Skulder 1,4 Mkr

  Sparande 40k.

  Precis köpt lägenheten, så där försvann mitt sparande. Nu lägger jag undan 5-7 k varje månad.

  Tycker din blogg är bra, blir inspirerad till att spara och få sitt kapital att växa.

  SvaraRadera
 9. Anonym: Då har du en del bundna pengar och lite Cash. Jo, men om sparandet var avsett för din lägenhet så har du ju uppnåt ett av dina mål. Det är ju kanonbra!

  Tack! Det är roligt att se siffrorna bli större och större med tiden.

  SvaraRadera
 10. Ca 230k i aktier, 75k i fonder och 165k i cash. Så lite under 500k men hoppas dock nå det första delmålet ganska snart! :) Dessutom har jag en bostadsrätt värderad av mäklare till 1,3 milj med "bara" 660k lån. Kul blogginlägg, har själv funderat på varför media utmålar så många som fattiga :)

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Jag har ca 37k i aktier, och lite i buffert. Så har vi nyligen köpt en ny bil som inte var gratis precis, men värd varenda öre då den är helt super att köra! :) Ser det som en livförsäkring också att ha en trygg bil när man är ute & kör mkt.

  SvaraRadera
 12. Hej! Jo, jag sparar själv, årslön(efter skatt) på sparkonto, buffertkonto, RGK, långsiktigt investerat i aktier, SPAX samt att jag köper och säljer aktier för en förutbestämd summa hela tiden, just det ger mig inkomster på ca 5000kr/mån! Men jag läser på ordentligt! Sparar 8000kr från lönen och ca 5000kr aktieavkastning/mån. Givetvis lägger jag undan vinster och skatt på ett särskilt konto. Jag handlar ALDRIG upp vinsten på aktier. Men jag tycker man ska respektera andra människors val av sparande, därav mitt förra inlägg. Att dom i media talar om att så många är fattiga förstår inte jag, kanske är det accepterat att ha dåligt med pengar? Att spara och ha en ordentlig buffert och KOLL på ekonomin är(som du nämnt tidigare i din blogg)inte accepterat, utan skapar avundsjuka! Jag tror faktiskt att alla svenskar med normala inkomster KAN skapa sig en mindre förmögenhet, om bara viljan finns! Folk borde sluta köpa en massa strunt och ta lån på tv,resor,bil,osv. Det är sånt som "dödar"ekonomin. /Lotta

  SvaraRadera
 13. Man ska ha buffert på 6-12 månadsinkomster och utöver detta 2 års sparat kapital för att klara sämre tider (detta har till exempel Donald Trump). Själv försöker jag spara mellan 10-50 % och öka mina passiva inkomster i företaget för att bygga kapital! Tack för en bra blogginlägg :-)

  SvaraRadera
 14. Anonym 1: Då är du i mina trakter och det är ju superb!

  Anonym 2: Håller med att en bil ska ju vara trygg om man har en bil. Annars är det inte så kul att vara ute på vägarna.

  Lotta: Låter som du har väldigt bra koll på ditt sparande och din ekonomi, det är skönt att höra för mig att fler har så pass koll. Media borde kanske länka till detta inlägg och läsa på lite extra innan dom svartmålar alla svenskar som luspanka och låneberoende. Fast är väl mer ekonomiskt intresserade som är på min blogg skulle jag tippa.

  IIspiration: Ja det låter ju vettigt i mina öron. Då klarar jag mig rätt bra på den punkten.

  Jag ligger alltid mellan 30-60% när jag sparar varje månad. Men det är en bra fart tycker jag. Tack själv!

  SvaraRadera
 15. Ligger klart i underläge av alla här. Har ca 20.000 kr sparade i nuläget, började på allvar spara för ca ett år sedan, när jag blev ensamstående förälder med villa i renoveringsbehov. Just nu är det buffertsparande som gäller upp till 30.000 sen till ett nytt badrum! Man måste börja nånstans!
  Tack för en bra blogg! /Stina

  SvaraRadera
 16. Stina: Tackar! 20.000:- är bra med pengar, tänk vad många som inte har nåt alls på sina konton utan bara lever för lön till lön hela tiden. Du slår alla dom! Sikta på 30.000:- nu och kom inte av dig. Ja du har rätt, man måste börja nånstans, var samma för mig.

  SvaraRadera
 17. Blir ju aningens missvisande att gå ut med en sådan fråga till folk som är så intresserade av sparande och privatekonomi att dom följer bloggar i ämnet.
  Det blir ju knappast en rättvis bild av hur mycket/lite folk har på sparkontot.

  SvaraRadera
 18. Anonym: Jag förstod att många som har samma intresse som mig och folk som läser bloggen skulle svara på mitt inlägg. Ser inget konstigt med det. Sen tycker jag det var rätt blandat när det gäller svaren med.

  SvaraRadera
 19. Tycker också detta är en intressant frågeställning. Det var därför jag hittade hit. :) Snålat några år nu när man bott hemma och lyckats få ihop drygt 600k så det verkar som jag leder över dig. ;)

  SvaraRadera
 20. Anonym: Ojdå, länge sedan jag hörde nån sån kommentar. Men bra att det går bra för dig.

  SvaraRadera