2015-03-17

Sopsortering/återvinning

Jag lovade ju att dra ett inlägg om sopsortering och återvinning tidigare. Jag hade lite tankar angående det som jag ville få ur mig. Jag vet att en hel del folk är väldigt duktiga på att sortera sina sopor och sköta sig på ett miljövänligt sätt. Men inte alla!

Jag brukar ofta gå förbi soprummet och titta in för jag har hittat så mycket användbart där dom senaste 23-24 åren. Ja, jag började redan som 10-åring att kolla runt efter saker man kunde ha användning för. Jag har nog hittat allt man kan tänka sig under alla år. När jag i oktober förra året gick in i ett soprum så hittade jag tre stycken jackor, varav en var en Canada Gose jacka. Två av dom var det inget fel på och var rätt fina. Canada Gose jackan hade bara dragkjedjan gått sönder på, det är ju lätt fixat. Så jag drog hem alla jackorna och min tjej tog två av dom. Det låg även två stora sopsäckar med kläder som var nytvättade i sopkärlet. Även barnskor ett antal par. Jag förstår inte VARFÖR man inte ger bort eller lägger kläderna till återvinning eller i en Uff container? Varför är folk så lata att dom bara ska gå ner i soprummet och kasta allt? Jag tycker det är ren lathet! Tyvärr kom sopbilen precis när jag höll på släpa upp jackorna så jag gick aldrig ner igen och kollade resten av kläderna.

Sen i våra soprum får man inte kasta vadsomhelst heller, det är brännbart, elektronik samt sortering för glödlampor som gäller där, resten får man kasta i dom gröna containrarna på gården. Har man större saker ska dom ju kastas på en återvinningscentral till ex. Men tyvärr skiter folk i det totalt, jag har hittat allt från sängar till hörnsoffor i soprummet. Den nya idiotiska trenden är folk som kastar sina illaluktande soppåsar på morgonen rakt in i soprummet när dom ska till bilen. Dom är så lata att dom inte kan kasta påsen på gården där den ska vara innan. (Det är ca 25 meter dit). Så istället ligger dom bland elektroniken eller liknande och stinker några dagar. Ni kan ju tänka er hur det kan lukta på sommaren när påsen är full av mjölkförpackningar och pizzarester i 30 graders värme? Förjäkla vidrigt! Våra hyresvärdar har tidigare hotat med att låsa soprummen helt om det fortsätter, men det var för 4-5 år sedan. Verkar inte hända nåt tyvärr. Men då är väl folk så dumma så dom ställer påsen utanför dörren istället. (Skulle inte förvåna mig).

Jag försöker alltid att göra mitt bästa när det gäller att sortera, det tycker jag man är skyldig att göra i dagens samhälle. Det är ju inte speciellt svårt, orkar man inte är det ju bara ren lathet som gör att man missköter sig. Sen är det enkelt med, jag har tre påsar under min diskbänk. En för papper, en för plast samt en för vanliga sopor som matrester osv. Det är bekvämare att göra på det sättet med. Om man kastar allt i en påse hela tiden måste man i snitt springa ut nästan varje dag med en påse. På det här sättet tar jag soppåsen var tredje dag och resten en gång per tio dagar . Funkar utmärkt!

Vad tycker ni om det här?Hur sköter ni er? Hur sköts sorteringen där du/ni bor?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar