2010-08-18

Nästa lön och pensionssparande

Ja, nästa vecka är det dags för nästa lön. Kommer bli en rätt hög summa som sätts av då igen ser det ut som just nu. Har kollat lite snabbt under resten av året med och småplanerat lite och det ser bättre ut än jag trott. Hoppas samtidigt på att bankräntorna kommer ticka kraftigt uppåt med framöver.

Tyckte tidigare att fem till sex tusen var mycket att sätta av varje månad. Men jag kommer kunna sätta av några tusen till under det kommande året. Men i grunden vill jag ha undan minst sex tusen varje månad. Så allt över det är bara en bonus. Bara fortsätta i samma takt som tidigare.

Har även funderat på att börja sätta av 250:- varje månad till ett privat pensionssparande. Inte en stor summa, men om ca 25-35 år så är det en hel del extra pengar som säkert kommer väl till hands. Hur mycket sparar du/ni till pensionen?

11 kommentarer:

 1. För tillfället 100:-/mån men har haft mer sparande tidigare, så det ligger en liten hög och förräntar sig :)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker du resonerar vettigt kring ditt eventuella pensionssparande. Jag försöker lägga undan 12 000 kr per år.

  SvaraRadera
 3. Olika ser jag, jag ska väl börja nästa år hade jag planerat.
  Då blir det 250-300:- i månaden som åker undan. Tycker det är en rimlig summa. Inte för mycket och inte för litet.

  SvaraRadera
 4. Är det för tidigt att börja pensionspara när man är knappt 20 fyllda? Vad tycker ni? Privat då tänkte jag på.

  SvaraRadera
 5. Jag sparar totalt 8.000 kr varje månad. Varav 2.500 kr går till resor, 500 kr pension, resten börs / sparkonto.

  SvaraRadera
 6. Vi har inget speciellt sparande till pensionen, men vi ser vårt sparande som ett sätt att kunna gå i pension tidigare än 65år (som det är nu) när vi är så gamla har dom väl höjt till 70-75år och så länge har jag inga planer på att jobba om vi säger så :)

  SvaraRadera
 7. Jag sätter av 12 000 kr/år till IPS hos Handelsbanken. Tidigast vid 55 års ålder går det att börja plocka ut pengar från det kontot. Det känns bra att jag inte kan komma åt de innan.

  SvaraRadera
 8. Inget.
  Låter arbetsgivaren göra det. Spara dock väldigt mycket privat där en del investeras i aktier. Har som mål att aldrig sälja dessa (alternativt sälja men återinvestera i andra företag). Målet är att få en betydande inkomstkälla i form av aktieutdelningar. Dessa utdelningar bör ju även vara ett välkommet tillskott i den vardagliga ekonomin som pensionär.

  Gillar inte tanken med att låsa mina pengar i 35 års tid (tänk om jag blir sjuk och inte våra sjukförsäkringar fungerar som idag eller om jag får en möjlighet att köpa loss ett drömboende men saknar pengar just pga pensionslåsningen).

  Låser man pengarna är det fritt fram för framtida regeringar att lagstifta/ beskatta precis som dom vill.

  SvaraRadera
 9. Familjen Penning har inget pensionssparande som är låsta. Vägrar detta - vem vet när vi behöver pengarna? Livet blir alltid kortare än planerat, sägs det. Däremot jobbar jag mkt med PPM - vilket är ett enkelt sätt att höja sin pension. 5 tkr sätts dock i investeringar per månad - dels aktier men även fonder.

  Denna sanning gäller fortsatt:
  http://perpenning.blogspot.com/2008/01/pensionsspara-r-dumt.html

  SvaraRadera
 10. Håller med Per Penning. För mig känns det helt främmande att binda upp pengar, som kanske behövs av någon anledning, under en så lång tid som kanske 30 år.

  SvaraRadera
 11. 12000 per år, bara pga skatteeffekten.
  Gillar egentligen inte inlåsningen, men vid 55 kommer jag inte att ha en anställning och kan då plocka dessa pengar till en förhoppningsvis mycket lägre skattesats.
  För mig gäller: Investera 6000 för nu eller 8000 för framtiden, typ.
  Mer om detta:
  http://jobbochfirma.wordpress.com/2010/10/14/146/

  SvaraRadera