2010-08-04

Hur ofta lånar du ut pengar?

Tänkte kolla lite hur ni ser på att låna ut pengar till vänner och bekanta. Betalar folk tillbaks det dom lånat eller hur mycket pengar är det som glöms bort? Lånar du pengar? Hur bra är du i så fall på att betala tillbaka?

Jag har bekanta som är skyldig mig ett flertal tusen i dagens läge, men bara skiter i att betala och det har till och med gått så långt att jag slutat att ha kontakt med en person, och det över 4.000:- som personen lånade för runt nio år sedan nu. Ja, du läste rätt, nio år!

Idag har jag en princip att jag alltid säger nej om nån vill låna pengar. Nåt enstaka undantag finns det väl, men i det stora hela så är det ett blankt nej. Säger ofta att jag har lite kvar på kontot eller nåt sådant. Inte många som vet att jag har pengar så jag kan alltid spela med som dom övriga och låtsas att jag inte har nåt kvar.

9 kommentarer:

 1. Hej,

  Det låter jobbigt, när var senast du hade kontakt med människan? Har du talat om för personen att du verkligen vill ha tillbaka pengarna? Det tillhör iofs sunt förnuft att man betalar tillbaka till sina vänner.

  Jag har en kompis som är sjukt snål det är jobbigt. Han studerar och får pengar av sina föräldrar för uppehälle och mat. Han har bott hos mig gratis (går bra för min del) någon vecka då han letade bostad. Men tillsaken var att han hade med sig egna frukter och godis som han höll för sig själv när jag dessutom bjöd på mat.

  Jag undviker låna från någon, inklusive mina föräldrar då jag inte tycker om att sitta i andras knän.

  SvaraRadera
 2. Svårt val det där... tur att det aldrig varit någon kompis som frågat mig, jag hade nog haft svårt att säga nej.
  Skulle nog lånat ut pengar om någon kompis med god ekonomi skulle behöva ett tillfälligt lån. Annars hade jag inte gjort det.

  SvaraRadera
 3. Buffet: Jo visst har jag påpekat det, men personen i fråga har levt på soc under många herrans år. Rätt svårt att få nåt då tyvärr. Men ska påpeka det framöver igen när jag har nån form av kontakt med personen.

  Ojdå! Han lät snål, vilken stil det där var! Då får man väl endå tänka ett steg framåt tycker jag.

  TMP: Ja förstår dig, det är svårt att säga nej, men har blivit härdad med tiden. Nu är det enklare..

  SvaraRadera
 4. Jag skulle aldrig låna ut en större summa till en vän, men det händer ofta att jag lånar ut en hundrig till fika eller så.
  Själv tycker jag inte om att låna pengar, men när jag gör det så frågar jag mina föräldrar, aldrig vänner och försöker betala tillbaka så fort jag kan.

  SvaraRadera
 5. Johanna: Jag avskyr att låna pengar, det går bara inte. Jo föräldrarna är nog det mest populära alternativet när det handlar om att låna.

  SvaraRadera
 6. Jag skulle inte heller låna ut en större summa till en vän. Har lånat ut allt för mycket pengar till min syster och nu fått inse att jag aldrig kommer få tillbaka dem...

  SvaraRadera
 7. Lånar sällan/aldrig vare sig pengar själv eller lånar ut till andra att jag inte lånar pengar själv av vänner är för att vi inte behöver och lånar ut gör jag i praktiken aldrig för att ingen av mina vänner frågar.

  Lånade ut 500kr förra månaden till en nära vän för hon hade problem att betala sina räkningar då om var mellan två jobb. Men jag hade aldrig lånat ut pengar om det inte var en väldigt nära vän i alla fall inte så "mycket"

  SvaraRadera
 8. Jag har ett riktigt skräckexempel.
  För 3 år sen började jag låna ut pengar till en som jag trodde var min kompis. Han hade en affärsplan men ingen startbudget. Han lånade först 10 000 och sedan 5 000 ett par gånger under ett år. Nu är han skyldig mig 29100. Allt han betalat tillbaks är 900 som han gjorde efter jag tjatat och ringt honom 100 ggr, utan underdrift. Skulle nog gissa på att jag försökt få tag på honom 200 eller liknande. Detta är en person som inte äger något, bor i andrahand och jobbar svart. För varje lån har vi ett skrivet avtal med skuldsumma och förfallodatum. Eftersom förfallodatumet gick ut för 2 år sedan skickade jag in det till Kronofogden för att registrera en så kallad handräckning, vilket också ger låntagaren en betalningsanmärkning. Dessvärre verkar det inte röra personen bry sig ett dyft om det här utan lever gladd vidare sitt mediokra liv, genom att "dränka sorgerna" varje fredag och lördagkväll. Jag har varit otroligt naiv som litat på en sån här person och ångrar mig bittert, men någonstans hoppas jag ändå att personen växer upp och kommer betala tillbaks. Är det någon som har tips på vad jag mer kan göra för att få tillbaks pengarna?

  SvaraRadera
 9. Mr. S: Ja det där lät inte kul. Visst, det finns väl saker man kan göra. Men som inte lagen tillåter.
  Ja, har ju en som är skyldig mig med. Har redan i princip sagt upp vänskapen. Struntar totalt i honom. Sen får alla han känner veta att han är skyldig mig pengar med. Men så går det när man inte kan ta ansvar för sina handlingar.

  SvaraRadera