2010-07-01

Min sparmetod och #10 tips!

Många undrar säkert hur man kan gå plus på kontot varje månad innan nästa lön kommer. Jag kan berätta lite kortfattat hur jag lever och vad jag inte gör som många andra gör. Samt tips till dig eller er som vill börja spara och ha ett rikare liv.

#1 Jag äger ingen bil för det är den största utgiften man kan ha tycker jag om man inte har ett dyrt boende. Jag åker med kollektivtrafiken och det tjänar jag flera tusen på varje månad mot folk som använder bil varje dag.

#2 Jag röker inte, jag snusar inte och jag dricker ingen alkohol alls. Visst, nån gång kan det väl hända när det är nåt speciellt tillfälle. Men extremt sällan.

#3 Jag köper det jag vill ha och behöver endast kontant! Avbetalningar är helt galet i min värld. Spara hellre pengarna och köp det du vill ha senare än idag med en dum avbetalning.

#4 Jämför priser när du handlar, det gör jag alltid. Handlar ofta i olika affärer bara för att jag vet att vissa saker är billigare där än i andra affären. Det kan löna sig mycket!

#5 Köpa mat ute kan man kosta på sig nån gång ibland. Men att göra det dagligen gör din plånbok lätt rätt snabbt. Försök laga mat och var uppfinningsrik. Man kan göra mycket gott för nästan inga pengar alls.

#6 Spontan shoppa aldrig saker du inte behöver. Har bekanta som inte kan gå in i en affär utan att komma ut med nåt. Lär dig stå emot det! Gå gärna in och titta, men tänk efter innan du går till kassan. Behöver jag verkligen det här? Ofta så är svaret på den frågan Nej! Har du vänner med dig så får du inte falla för nåt grupptryck utan säg att du inte behöver saken. Finns mycket man kan hitta på där.

#7 Gör en budget och håll dig till den! Planera upp alla räkningar och sätt en gräns för matkostnader, antingen per vecka eller per månad.

#8 När du gjort din budget och har bestämt dina matkostnader och vet kostnaderna för dina räkningar totalt sett så ser du på en gång hur mycket som blir över på din lön. Ta kontakt med din bank och se till att dom drar överskottet varje månad som är lämpligt för just dig. Eller om du klarar att göra som jag gör, sätt av en summa på egen hand.

#9 Man behöver inte köpa allt man vill köpa nytt heller, man kan göra bra klipp begagnat, har jag lyckats med ett flertal gånger.

#10 Jag använder ingen hemtelefon utan har bara mobiltelefon som jag för nuvarande har 75:- i utgift på per månad. (Comviq kompis). Det är en bra månadskostnad för telefoni. Tänk efter om du/ni verkligen behöver en hemtelefon.


4 kommentarer:

 1. Jättebra tips, håller helt med!
  Bara på #1 - Bil sparar man massor. Inte bara pengar utan även miljö och verkstadsbesök. Dessutom får man mer motion :-)

  Grattis till halvmiljonen förresten!

  SvaraRadera
 2. TMP: Kul att du håller med! Det första tipset är det man sparar helt klart mest på.

  Tackar! Känns bra!

  SvaraRadera
 3. Exakt, men själva bor vi långt ute i ödemarken med 4 bussar per dag. Så vi är hänvisade till att ha bil, dyrt dyrt dyrt.
  Att betala allt kontant är precis så vi gör, aldrig avbetalningar.
  Har automatiskt sparande där 20% av min nettolön direkt går till ett sparkonto, varje månad. Sen för jag över lite ytterligare när pengar finns. Sakta men säkert ökar sparandet, och i framtiden ska jag leva på avkastningen.

  SvaraRadera
 4. Mitt tips till dig borde ocksa att forsoka oka intakterna, byt jobb! Hur uppfattas du av omgivningen med dessa llivsregler?

  SvaraRadera