2009-02-10

Budget och sparande

När man får sin lön och man vill spara så gäller det att man planerar och funderar över vad man ska göra med pengarna och vilka mål man har och hur man ska gå tillväga för att uppnå dessa mål. Det är alltid bra att ha en plan, en månadsplan eller en årsplan för ens eget sparande.
Jag brukar ha både och, jag brukar först sätta upp en rimlig årsplan och vars de mål jag vill uppnå. Sedan gör jag en budget över min inkomst per månad. Denna budget brukar jag forma genom att helt enkelt tänka mig fram hur nästa lön ska disponeras. Man gör upp en lista med punkter som man sedan delar upp beloppen på.

Kan dra ett exempel nedan:

Inkomst netto, vi säger att du har 14.000:- kronor efter skatt.

 • Sparande 4000:-
 • Hyra 4500:-
 • Mat 2500:-
 • Övriga utgifter/ räkningar 2000:-
 • Nöjen 1000:-
 • Summa = 14.000:- kronor
Sen kan månad för månad givetvis se olika ut, månaden efter kanske du vill spara 5000:- kronor, och då kanske du får dra in på nöjen till exempel och leva lite mer strikt.
Det här kan ju se lätt ut att följa. Men det viktigaste är ju att du verkligen fokuserar och inte låter dig dras med utgifter som gör att ditt sparande sjunker.

2 kommentarer:

 1. att ha en budget är nog jätte viktigt! Jag lyckas dock inte med det, men jag har lyckats med en sparplan!! =) Jag ska försöka ta tag i budgeten! Kan säkert spara mer på det sättet!
  Gör du budget för varje månad!? Vad ambitiöst!

  SvaraRadera
 2. Det tycker jag är viktigt.Jag följer min budget till 95%, visst dyker det alltid upp nåt man inte räknade med månaden innan, men det är sånt som händer. Det får man nästan räkna med.

  SvaraRadera